Voor het verbouwen van groente is energie en (kunst)mest nodig. De verwarming, verlichting van kassen, het vervoer en het gebruik van machines bij teelt kost veel energie. Ook de groenteteelt is milieubelastend maar wel in mindere mate dan vlees en zuivelindustrie.

Hoe duurzaam is de groente die je koopt hangt af van verschillende factoren, zoals energieverbruik bij de teelt, landgebruik en  transport. Hieronder een rijtje met duurzame groente. Hoe hoger groente in de lijst, hoe duurzamer.

  • Groente van het seizoen en uit de regio
  • Knolgroente, zoals wortelen en uien uit Nederland
  • Blik- en potgroente
  • Diepvriesgroente
  • Groente uit Zuid-Europa
  • Groente uit Nederland uit de kas in de winter, zoals tomaat, paprika, komkommer, sla
  • Groente van buiten Europa per vliegtuig, sperziebonen, peultjes en asperges

Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender ontwikkeld waarin de consument in één oogopslag kan zien hoe milieubelastend de producten zijn. Voor meer informatie kijk op www.milieucentraal.nl.

Ook kan je aan de hand van keurmerken zien hoe duurzaam de groente is geteeld.  Verschillende keurmerkesn zijn:

  • Biologisch, zoals het Europees Biologische keurmerk, het EKO-Keurmerk en Demeter
  • Erkend Streekproduct, bijvoorbeeld Groene Hoed
  • Max Havelaar, op sperziebonen uit Afrika
  • Milieukeur, op bijvoorbeeld tomaat

Op www.voedingscentrum.nl/keurmerken kun je zien wat de keurmerken precies betekenen en hoe ze rekening houden met aspecten als dierenwelzijn, eerlijk handel,  milieu, klimaat en natuurbehoud.