hello world!
Published: 26 september 2014

Genieten van de herfst? Dat kan!

De herfst is begonnen en heeft een eigen sfeer, met mooi licht van de lage zon, spinnenwebben en warme bladkleuren. De dagen worden weer korter en de feestdagen komen steeds dichterbij. Het seizoen waarvan je wilt volop genieten zowel buiten als binnen. Maar meestal gaat de herfst ook gepaard met verkoudheid en griep. Een verkoudheid en/of griep kun je bijna niet ontlopen tenzij je jezelf volledig afsluit van de wereld. Toch kun je zelf een aantal dingen doen om je weerstand te verhogen en daarmee de kans op een verkoudheid/ griep te verminderen. Acht gouden tips om een gezonde en gezellige herfst te hebben. En mocht je een verkoudheid/ griepje al te pakken hebben, treur niet! De tips helpen je er snel weer vanaf te komen.

Tips:

1. Eet gevarieerd: zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk daarbij aan de eiwitten, gezonde vetten, langzame koolhydraten, vitamines en mineralen. Gebruik bij voorkeur seizoensgroente- en fruit. Sinaasappels, mandarijnen, spitskool, boerenkool, spinazie etc. bevatten boordevol vitamine C.

2. Drink voldoende: denk daarbij vooral aan water. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen het lichaam verlaten. Kruidenthee is ook geschikt. Gebruik dagelijks 1,5-2 liter vocht.

3. Voldoende beweging: zorg voor voldoende beweging. Dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief en 3 keer per week 60 minuten intensief bewegen/ sporten zorgt ervoor dat je gezonder, fitter, sterker en strakker wordt.

4. Goede ventilatie: ventilatie houdt je gezond. Ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden zich namelijk door de lucht (praten, niezen, hoesten) of via handen of voorwerpen, zoals een deurknop. Besmetting vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd.

5. Goede nachtrust: een goede nachtrust is zeer belangrijk om je gezond en fit te voelen, maar ook om je weerstand op peil te houden. ’s Nachts gebeuren hele belangrijke processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren. Probeer ‘s nachts 8 uur te slapen.

6. Ontspannen: ook al is het in de drukke tijden lastig te ontspannen, probeer toch dagelijks een half uur voor je zelf te nemen. Je moet je lichaam ook de rust en tijd gunnen. Ontspanning en beweging zorgen ook nog voor een goede nachtrust.

7. Wees voorzichtig met alcohol en roken: alcohol kan de weerstand verlagen omdat het lichaam veel meer moeite voor moet doen om af te breken dan voor een glaasje water of een kop thee. Uiteraard een paar glazen wijn/ bier drinken tijdens de feestdagen is geen ramp. Geniet, maar drink met mate! Roken zorgt ervoor dat je lichaam allerlei chemische stoffen moet werken. Daarnaast zorg roken voor een langere herstelperiode als je al een verkoudheid of griepje te pakken hebt.

8. Denk om de hygiëne: was meerdere keren per dag je handen en droog ze af met een papieren doekje en gooi daarna direct weg. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk je mond, neus en ogen aanraakt. Tijdens hoesten en/of niezen doe dat in de elleboogholte in plaats van in de hand. Hiermee verklein je de kans dat je anderen besmet. Voor het neus snuiten gebruik papieren zakdoekjes en gooi die meteen weg.

Geniet volop van de rijkste en warmste kleuren van het seizoen!!!

Heb jij ook hulp nodig bij je dieet

Ga dit niet alleen aan
Maak een afspraak
KWALITEITSGEREGISTREERD tot 06-01-2024L. Kesojan
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram