hello world!
Published: 25 juni 2015

Groenten bereiden en de voedingsstoffen behouden? Doe je zo!

Er zijn veel soorten groenten zoals broccoli, bloemkool, wortel, spruitjes, venkel en boontjes die zijn erg geschikt om te koken. Je kunt ze ook prima (roer)bakken of stomen. Andere groenten worden weer vaker gebakken of gewokt, zoals paprika, courgette, prei, paddenstoelen en paksoi. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden bij het bereiden van groente?

Groente verliest al heel snel na de oogst belangrijke vitamines en daar valt niet veel aan te doen. Wat je wel zelf kunt doen om het vitamineverlies te beperken, is o.a. letten op de kooktijd. 20%-50% van de vitamines gaan verloren tijdens het koken (in water). Hoe langer de groente kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Dat trekt allemaal in het kookvocht of verdampt. Daarom kun je de groente beter koken totdat het beetgaar is. Ook het gebruik van minder water is bevorderend bij het behouden van vitamines. Een klein laagje van één centimeter water is al voldoende. Ze worden sneller aan de kook gebracht, je gebruikt minder water en energie en je behoudt de vitamines beter, die in het kookwater trekken. Gebruik ook altijd een passend deksel op de pan. Daarnaast snijd de groente niet te klein, want hoe kleiner je snijdt hoe meer vitamines er verloren gaan.

Een paar voorbeelden dan ideale kooktijd:

Asperges 8 minuten

Bloemkool 10 minuten

Broccoli 4 minuten

Courgette 5 minuten

Ook bij het stomen, blancheren (kort koken), bakken of wokken gaan vitamines verloren, maar wel in mindere mate. Ook hierbij geldt: hoe korter,  hoe meer vitamines behouden blijven. Voor groente uit blik is heel kort verwarmen al voldoende, de groente is namelijk al gaar.

Heb jij ook hulp nodig bij je dieet

Ga dit niet alleen aan
Maak een afspraak
KWALITEITSGEREGISTREERD tot 06-01-2024L. Kesojan
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram