Je hoort en leest steeds vaker dat kokosolie heel gezond is. Sommige beweren zelfs dat je zonnebloemolie kunt vervangen door kokosolie. Maar is dat zo? Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie.

Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad zo lang het met mate gebruikt wordt en niet op dagelijkse basis.

Er is steeds meer aandacht voor de positieve effecten van kokosvet. Het zou desinfecterend werken, het immuunsysteem ondersteunen en je zou er door afvallen. Echter is het onvoldoende onderzocht en is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de “positieve effecten” ervan.

Het verschil tussen kokosolie en kokosvet is dat kokosolie bij kamertemperatuur in het land van herkomst vloeibaar is.  Kokosolie heeft in ons land  meestal een vaste vorm ( kokosvet). Maar het is hetzelfde product.

De advies is dan ook om kokosolie of kokosvet met mate te gebruiken!