1. Uit een onderzoek is gebleken dat er een sterke relatie bestaat tussen consumptie van frisdrank en hart- en vaatziekten. Een dagelijkse consumptie van 1-2 glazen suikerhoudende frisdrank gaat gepaard met een 14% hoger risico op vroegtijdige sterfte. Bij een consumptie van meer dan 2 glazen per dag is het risico 21% hoger. Er is ook een sterke relatie gevonden tussen frisdrankconsumptie en sterfte aan hart- en vaatziekten. Dat risico is maar liefst 31 % hoger bij een consumptie vanaf 2 glazen per dag. Elk extra glas verhoogt het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten met nog eens 10%. Bron: Higher consumption of sugary beverages linked with increased risk of mortality
  2. Er is een verband gevonden tussen erg hete thee en slokdarmkanker. Het dagelijks drinken van minimaal 700 ml erg hete thee gaat gepaard met een 90% hoger risico op slokdarmkanker. Er is al vaker een verband gevonden tussen de consumptie van hete dranken en het risico op slokdarmkanker. In dit onderzoek is voor het eerst ook echt de temperatuur van de thee gemeten bij consumptie. Het onderzoek is uitgevoerd in Noordoost Iran, waar inwoners gewend zijn om thee heel heet te drinken en waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Het staat daar op de 2e plaats van meest voorkomende vormen van kanker (na borstkanker bij vrouwen en maagkanker bij mannen).Slechts 2% van de gevallen van kanker in Nederland betreft slokdarmkanker. In Europa en de Verenigde Staten wordt thee over het algemeen niet zo heet gedronken als in het Midden Oosten. Ook het snel drinken verhoogd de risico op slokdarmkanker. Bron: A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma
  3. Vroege introductie pinda en ei kan allergieën voorkomen. Op de leeftijd vanaf 4-8 maanden is het juiste moment om de pinda en ei te introduceren. Door op deze leeftijd pinda en ei te introduceren, kan bij 80% van de kinderen een allergie voorkomen worden. Hierbij gaat het om kinderen die een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een allergie (zoals kinderen met (ernstig) eczeem), kinderen die bekend zijn met een reactie op voeding en kinderen met een ouder, broertje of zusje met een ernstige voedselallergie. Bron: Begin bij baby’s vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen , Pinda- en ei-poli voor zuigelingen
  4. Vaak wordt gedacht dat eczeem ontstaat als gevolg van een allergie. Echter zijn kinderen met (matig tot ernstig) eczeem zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een pinda en ei allergie. Een voedselallergie kan dus ontstaan als pinda- en/of ei resten via de (kapotte) eczeemhuid het lichaam binnen dringen, terwijl een kind nog geen pinda(kaas) of ei gegeten heeft. De huid is namelijk niet de juiste plaats om voor het eerst met voeding in aanraking te komen. Dit moet gebeuren via het maag-darmkanaal zodat dit stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier om pinda of ei als veilig te beschouwen en geen  allergie te ontwikkelen. Juist daarom is het belangrijk op zeer jonge leeftijd pinda en ei te geven en daarna wekelijks te blijven geven. Het is daarbij belangrijk om het eczeem actief te behandelen.  Bron: Pinda- en ei-poli voor zuigelingen