hello world!
Published: 10 augustus 2014

Nieuw medicijn diabetes

Mogelijk wordt in de toekomst het lichaamseigen hormoon ingezet als nieuw medicijn tegen diabetes type 2. Het gaat om het hormoon fibroblast groeifactor 1 (FGF1) Het hormoon heeft een vergelijkbare werking als insuline, maar met twee opvallende voordelen: het werkt langduriger en geeft geen risico op een hypo. Dit blijkt uit onderzoek van moleculair bioloog prof. Hans Jonker van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek is gepubliceerd in Intenational weekly journal of science Nature.

Het effect van het lichaamseigen hormoon FGF1 op de glucosespiegel van muizen met diabetes type 2 heeft Jonker in samenwerking met het Salk Institute onderzocht. Na toedienen van FGF1 bleef de glucosespiegel drie dagen op een normaal niveau. Het effect van insuline verdween na enkele minuten. Ook bleek de glucosespiegel bij FGF1 nooit onder de normaalwaarde te dalen, ongeacht de toegediende hoeveelheid FGF1. Hierdoor lijkt de kans op een hypo te zijn verdwenen. Dit maakt FGF1 veelbelovend als nieuw medicijn bij diabetes type 2. Prof. Hans Jonker verwacht dat hij over drie jaar met een klinisch onderzoek kan starten.

Heb jij ook hulp nodig bij je dieet

Ga dit niet alleen aan
Maak een afspraak
KWALITEITSGEREGISTREERD tot 06-01-2024L. Kesojan
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram