Het is alweer herfst en je ziet overal paddenstoelen groeien. Het is erg mooi om te zien en soms lijkt het alsof ze zelf om vragen geplukt te worden.  Daardoor hebben veel mensen de neiging om ze te plukken. Maar zijn de zelfgeplukte paddenstoelen veilig? Het antwoord is helaas nee! 

Niet alle paddenstoelen zijn geschikt om te eten en kunnen zelfs giftig zijn. Je kunt daardoor erg ziek worden denk daarbij aan braken of diarree. In hele ernstige gevallen kunnen ze dodelijk zijn. Daarom kun je beter kiezen voor paddenstoelen uit de supermarkt.  De meest gebruikte soort paddenstoel is de witte champignon. Ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes worden steeds vaker geconsumeerd.

Eetbare paddenstoelen passen goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vitamine B2, kalium, vezels en foliumzuur. Echter moet je ze niet rauw eten. Paddenstoelen bevatten het stofje agaritine. Agaritine is een giftige stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Daarnaast is het mogelijk kankerverwekkend. Je kunt ze dus beter bakken, koken, frituren of in de oven doen.  Let daarbij wel op dat bakken en frituren niet gezond is, maar geen kwaad kan als het gebruikt wordt bij een uitzondering.