“Kook met het ritme van de seizoenen”, staat op een van de kookboeken van Jamie Oliver. Een zeer toepasselijke uitspraak omdat gezonde voeding vraagt geen exotische vruchten/groente en bovennatuurlijke superproducten. Je kunt best een verantwoorde en heerlijke maaltijd op tafel zetten, waarbij je gebruik maakt van de lokale groentebroer. Daarom zal ik een van zijn recepten met jullie delen, daarbij met mijn eigen variatie. Eet smakelijk!

Risotto met gegrilde paddenstoelen (4-6 per.)

Ingrediënten:

1,5 l hete kippenbouillon

1 Handvol gedroogde eekhoorntjesbrood

Scheutje olijfolie

1 Kleine ui

2 Stengels bleekselderij

400 g risottorijst

1,5 dl witte vermout of wijn

Mespunt (zee)zout en zwarte peper

Een paar handjes wilde paddenstoelen (shiitakes, cantharellen, kastanjechampignons, oesterzwammen)

Een paar takjes verse kervel, dragon- en/of peterselieblaadjes

Citroensap naar smaak

25 g boter

2 Handen vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Maak de bouillon en houd hem tegen de kook aan.

Doe de stukken eekhoornbrood in een kom en giet er niet meer bouillon bij dan nodig is om ze onder te zetten.

Laat een paar minuten wellen totdat ze zacht zijn. Vis ze uit de bouillon en hak ze in kleine stukjes. Bewaar de bouillon.

Ui en bleekselderij schoonmaken en fijnhakken.

Verhit een scheut olijfolie en doe de uitjes en bleekselderij erin. Fruit ze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren.

Zet het vuur daarna wat hoger en voeg de risottorijst toe. Roer even.

Draai het vuur hoog en roer de vermout of wijn door de rijst. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen.

Giet nu de weekbouillon zachtjes en dan vervolgens het gehakte eekhoornbrood.

Voeg zout en peper en draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en voeg steeds een lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is.

Ga hiermee door totdat de rijst beetgaar is.

Zet intussen een droge grilpan op het vuur en gril de verse paddenstoelen tot ze zacht zijn.

Hak de kruiden fijn.

Doe de zachte paddenstoelen, gehakte kruiden, een snufje zout en het citroensap in een kom.

Hussel alles door elkaar.

Haal de risotto van het uur en breng hem voorzichtig op smaak. Roer de boter en de Parmezaanse kaas erdoor.

Leg het deksel op de pan en laat de risotto ongeveer nog 3 minuten tot rust komen.

Proef je risotto en breng hem desnoods nog meer op smaak.

Serveer een flinke schep risotto op de borden, leg er een paar gebakken paddenstoelen op en strooi voor de extra smaak nog wat geraspte Parmezaanse kaas over.

Variatietips:

Vegetariërs kunnen gebruik maken van een groente of tuinkruidenbouillon.

In plaats van boter kun je gebruik maken van een scheutje olijfolie.

Om de maaltijd sneller op de tafel te zetten kun je ervoor kiezen om de rijst direct te koken in de aangemaakte bouillon.

Je kunt ook een stukje ongepaneerd vlees bij serveren. Bij voorkeur een stukje magere rundvlees.