Erwtensoep is een oer-Hollands recept. Heerlijk voor tijdens de koude (winter)maanden!

Als vegetariër of veganist kun je helaas niet van genieten want het zit vol met spek, kattenspek, rookworst en soms varkensvlees. Maar is dat nou een reden om te treuren? Helemaal niet want deze soep kan ook super lekker zijn zonder vlees.

Hieronder deel ik het recept van een vegetarische variant. Ben je vegan? Geen probleem, ook dan kun je deze soep maken met vegan worstjes. Deze zijn te koop bij EkopLaza.

Tijd: 1,5-2 uur
Personen: +/-4-6 De Vegetarische spekjes en rookworst

Ingrediëntenlijst: 

  • 500 gram spliterwten
  • prei
  • uien
  • teentje knoflook
  • aardappels
  • winterwortels
  • Halve knolselderij
  • 150 gram vegetarische spekreepjes van Garden Gourmet of De Vegetarische Slager
  • 2 vegetarische rookworstjes van Garden Gourmet of GoodBite
  • Bladpeterselie 
  • Zout
  • Versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • Wel de spliterwten een nacht in ruim water
  • Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water aan de kook. Schuim dat boveGroente in de pann komt drijven kun je verwijderen met een schuimspaan
  • Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen
  • Pel en snijd de uien  en knoflook in grove stukken
  • Schil en snijd de aardappels, wortel en knolselderij in blokjes
  • Voeg de groente toe aan de soep
  • Laat de soep circa 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door
  • Laatste 15 min voeg je de vegetarische spekjes toe*
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Snijd de vegetarische rookworst in plakjes**
  • Hak de peterselie fijn
  • Laatste 5 min voeg je de rookworst en peterselie aan de soep***Vegetarische Rookworst en peterselie

* Vegetarische spekjes geven een lekkere smaak en geur af aan de soep en daarom is het verstandig om het even mee te laten koken. 
** Ook kun je de rookworst heel houden en gewoon in een apart pannetje opwarmen en later op bord leggen bij het serveren. 
***Rookworst is niet van vlees en is dus niet nodig om urenlang te koken. Laatste 10 minuten zijn prima om het op te warmen. Ook de peterselie hoeft niet eerder in de pan, want het is heel snel gaar. En je wilt juist het aroma van het kruid behouden. 

Voilà!  Bon Appétit…
Voilà!